A műköröm története

műköröm története

A modern műkörmök ma ismert formája a 1960-as évek végén alakult ki az USA-ban. Ez a hullám csak a 70-es évek végén érte el Európát!

A műköröm kialakulásának története azonban sokkalta régebbre nyúlik vissza. Már az ókori embert is foglalkoztatta, miként lehet elvesztett fogát, sérült körmét pótolni. Különféle megoldásokat találtak ki, pl. csontból faragott körmöket. Egyiptomban a fáraók ápoltságuk jeléül körmükre hosszú, aranyozott pótkörmöket helyeztek. Már Cleopatra is viselt a feljegyzések szerint műkörmöket.

1917 után sokféle találmány gyorsította a körömápolás fejlődését, megjelentek a csiszolóporos reszelők, körömbőr eltávolítók, folyékony lakkok. Ekkor még csak a köröm közepére került lakk, a holdacska és a körömvégek szabadon maradtak. A körömlakk feltalálása Charles Revlon nevéhez fűződik (Pigmentbázisú, nitrocellulóz tartalmú körömlakkja eredetileg az autófényezés eszköze volt).

Műköröm története 2

Az első műkörmöt egy körmét rágó fogorvos alkalmazta. Saját körömszéleire ragasztás nélkül helyezett fel körmöket, így azután azok nem bizonyultak tartósnak. A műkörmök ideje az 50-es években érkezett el Hollywoodba. A színésznők a filmfelvételekre valódi körömből készített vendégkörmöket ragasztottak. Ezeknek tartóssága azonban rövid volt, ezért a körömtechnikusok segédszövetes ragasztótechnikával próbálkoztak.

Az akril technika a '70-es évekből származik, amikor a fogpótlásoknál már ismert kétkomponensű anyagot lapátkával vitték fel a körömre, formázták, csiszolták és polírozták.

1984 után a zselék megjelenésével nagy verseny indult a piacon lévő hagyományos akril technikával.